Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Το φυσικό... make-up των άγριων φλαμίνγκο

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά πτηνά αποκαλύπτει το μυστικό της ομορφιάς του: το... make-up της Φύσης, το οποίο χρησιμοποιούν τα φλαμίνγκο για να τονίσουν το φτέρωμά τους.
Ερευνητές που μελέτησαν πληθυσμούς στους υδροβιότοπους της νότιας Ισπανίας είδαν ότι τα πτηνά τρίβουν στα φτερά τους τα καροτινοειδή, χρωστικές ουσίες που εκκρίνονται από τους αδένες κοντά στη βάση της ουράς τους. Χάρη σε αυτές προσελκύουν και τους πιθανούς συντρόφους τους.
Τα φλαμίνγκο προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους, αφού μαλακώνουν και «χτενίζουν» τα φτερά τους. Οι επιστήμονες όμως δεν είχαν έως σήμερα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά τρίβουν εσκεμμένα το πρόσωπό τους στον αδένα αυτό και αμέσως μετά στο λαιμό, στο στήθος και στη ράχη τους. Τα καροτινοειδή προσδίδουν ένα κόκκινο προς πορτοκαλί χρώμα στις εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να τονίζεται το χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα των φλαμίνγκο.
Οι ερευνητές λένε πως για τα συγκεκριμένα πτηνά, το «βάψιμο» των φτερών τους φαίνεται πως αποτελεί σημάδι υπεροχής, καθώς δείχνει ότι είναι υγιή, ότι τρέφονται καλά και ότι αφιερώνουν χρόνο στην εμφάνισή τους. «Το τρίψιμο είναι χρονοβόρο», λέει ο Χουάν Αμάτ του Βιολογικού Σταθμού Ντονιάνα της Ισπανίας. «Και όσο πιο συχνά το κάνουν τόσο πιο έντονα βαμμένα δείχνουν», κάτι που σημαίνει ότι –όπως συμβαίνει και με το make-up- τα φλαμίνγκο χρειάζονται διαρκείς εφαρμογές των εκκριμάτων τους, αφού το χρώμα ξεθωριάζει με τον ήλιο.
Δε θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη η πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας ότι τα πιο... περιποιημένα φλαμίνγκο βρίσκουν πιο εύκολα σύντροφο. «Βρήκαμε ότι τα πτηνά που έχουν εντονότερο χρώμα αρχίζουν να ζευγαρώνουν νωρίτερα από τα υπόλοιπα», λέει ο Δρ. Αμάτ και εξηγεί ότι ένα φλαμίνγκο προτιμά ένα «βαμμένο» σύντροφο, θεωρώντας ίσως πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το γονιμοποιήσει με επιτυχία. Δε θεωρείται επίσης τυχαίο ότι -κατά τα φαινόμενα- «τα θηλυκά βάφονται πολύ συχνότερα από τα αρσενικά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους», ενώ τα βαμμένα φλαμίνγκο βρίσκουν τροφή καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Behavioural Ecology and Sociobiology, έχουν πείσει την επιστημονική κοινότητα. Κατά τον καθηγητή Μάθιου Άντερσον του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας, η έρευνα παρέχει «πειστικές αποδείξεις ότι ο χρωματισμός του φτερώματος σχετίζεται με την επιλογή συντρόφου.» Το φλαμίνγκο πάντως δεν είναι το μοναδικό πτηνό που έχει αυτήν την ιδιότητα: πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι και ο σπίνος χρησιμοποιεί τα έλαια που εκκρίνει για να κάνει τα φτερά του πιο γυαλιστερά.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Γκάλοπ για... τρίχες κάνει η Δούκισσα Νομικού

Μπορεί το «να ζει κανείς ή να μην ζει» που διερωτήθηκε ο Σαίξπηρ να απασχολεί μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα, ωστόσο, ένα νέο δίλημμα φαίνεται πως ήρθε να τα ταράξει τα νερά: «ξανθιά ή καστανή;» διερωτάται η Δούκισσα Νομικού και ζητά την βοήθεια του κοινού!
Προ ημερών, κατά το «Fashion Night Out» στην Αθήνα, το μοντέλο - παρουσιάστρια εμφανίστηκε με νέο look, καθώς έβαψε τα μαλλιά της καστανά. Βλέπετε, θα είναι στο πλευρό του Γιώργου Καπουτζίδη στο «Just The Two Of Us», οπότε είπε να συνδέσει την αλλαγή από το πρωινάδικο στο primetimeμε αλλαγή στο χρωμοσαμπουάν...

Κάπου εκεί, όμως, φαίνεται ότι μπερδεύτηκε η Δούκισσα και ζήτησε μέσω του Twitter να της απαντήσουν αν είναι καλύτερη ξανθιά ή μελαχρινή.
Εκεί είναι που άρχισαν να διίστανται οι απόψεις για τις τρίχες...

«Το ιδανικό χρώμα θα ήταν κάτι ενδιάμεσο. Προς το μελί», υποστήριξε κάποιος, άλλος θέλησε να την κολακεύσει λέγοντας «ό, τι κι αν κάνεις σου πάει», ενώ άλλος τάχθηκε υπέρ του καστανού χαρακτηρίζοντάς το «πολύ καλύτερο από το ξανθό».

Δεν ξέρουμε αν η Δούκισσα έλαβε υπόψη τα σχόλια και τι αποφάσισε να κάνει, ωστόσο, ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν στο... επιστημονικό σουαρέ για το φλέγον ζήτημα της τρίχας. «Σας ευχαριστώ τόσο πολύ όλους. Τα διάβασα όλα. Με κάνατε χαρούμενη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δημοσιεύματα αναφέρουν πως στο Mega δεν είδαν με πολύ καλό μάτι την αλλαγή του χρώματος και ζήτησαν από την νεαρά να επιστρέψει στο ξανθό.

Μετά από όλα αυτά, εύκολα έρχεται στο μυαλό η παράφραση ενός παλιού χιουμοριστικού σλόγκαν: «βοήθησε (αντί για φύτεψε) κι εσύ μια Barbie. Μπορείς»!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...